MIDT I MAGEN – RETT TIL HJERTET

Så kom dagen da jeg dro ALENE på konferanse…

Jeg hadde lenge tenkt på at jeg må bli flinkere til å benytte meg av tilbudene som finnes rundt meg. Flinkere til å fylle på med GODE ting. Flinkere til å strekke ut en arm….til en fremmed (Les sidemann) Som frilanser må man drive seg selv fremover hele tiden. Det er ingen kolleger som motiverer, ingen sjef som sier at dette skal være ferdig til i morgen. Ingen kolleger som spørr hvordan har du det i dag. Så da jeg TILFELDIGVIS fikk se invitasjonen til konferansen: «Midt i magen – rett til hjertet» var jeg ikke tvil. HIT SKULLE JEG! Og det er ikke alltid lett å skulle dukke opp på slike arrangementer helt ALENE. MEN som Gyrid Beck Solberg påpekte i sitt foredrag: «Det er MEG det kommer an på.»

Mye av min motivasjon for å dra var Per Fugelli! Men i tillegg fikk jeg se at dette også var et samarbeid hvor VERKET var med for å bidra. Og for meg, så er jentene på Verket i Larvik noe av det herligste som finnes. En FARGESPRAKENDE gjeng med NYDELIG KREATIVITET og en POSITIV ENERGI som stråler herfra til månen uansett hvilken dag det er. Tusen takk Anne Kari, Cecilie, Heidi og Eiril. Konferansebåndet var KNALL!

IMG_6289

Litt usikker gikk jeg inn i storsalen. Og selv etter mange kurs og øvelser på «Jeg kan sitte absolutt hvor som helst» Så blei det til at jeg valgte en trygg og rolig start på min første konferanse helt alene. Jeg satte meg BAKERST ut til siden. Jeg sank ned i stolen som føltes HELT PERFEKT for meg denne dagen. Og jeg kjente på en herlig følelse av å være UOVERVINNELIG. Jeg KAN få til det JEG VIL og jeg kan gå ALENE på konferanse og NYTE DAGEN helt alene. HERLIG!

Dagens program startet med at vår kjære ordfører RUNE HØISETH, minnet oss på Larvik kommunes visjon: «Der det gode liv leves» og konferansen var igang.

Første taler var selveste PER FUGELLI. Og for en mann! For en mann med ord! Han tar oss tilbake til Håvamål hvor det står «Menneske er menneskes helsekilde.» og fortsetter med sin helseligning: Helse = biologi x kropp x politikk. «Det er hvordan du velger å danse med de små og store flokkene dine»

Pers resept består av 5 punkter:

1. VERDIGHET. « Jeg er et blandet regnskap.»

2. HANDLINGSROM. I eget liv. Hvor RAUSE flokker klarer vi å lage?

3. TILHØRIGHET. Vi trenger noen å bry oss om.

4. MENING. Noen finner den i Gud, i naturen, i kjærlighet, i frivilligheten.

5. LIKEVEKT. Harmoni og balanse mellom jobb og hvile.

Jeg beundrer denne mannnen med sløyfe som engasjerer så mye der han prater rett fra levra!

IMG_6298

Det var nok litt som å hoppe etter den kjente Wirkola for neste taler, som var ØISTEIN SPJELKAVIK. Men det var nødvendige ord som falt. INKLUDERINGSKOMPETANSE. En bedre oppfølging for arbeidsgivere, gir økt suksess i bruk av praksisplasser for grupper som er marginalt tilstede på arbeidsmarkedet. Tilbakemeldinger fra arbeidsgivere viser at de ikke kan få nok oppfølging! For hva forventes egentlig fra en arbeidsgiver som stiller med praksisplass? Klar tale til NAV.

Neste taler ut er: REIDAR SØRVÅG. En tydelig leder!

Leder i Rema 1000 Distribunal. Han gir mennesker med hull i CV´n en sjanse i arbeidslivet. Han velger utradisjonelt som arbeidsgiver. Han ser forbi problemene. Han vil ha innsats og arbeidsglede. Det er ikke veldedighet! De jobber etter punktlighet og nøyaktighet og alle som ansettes her, trengs! Han er TYDELIG på at det trengs TYDELIGE LEDERE. Og at TYDELIGHET er en faktor til suksess.

Her snakker vi MED. Og ikke OM.

Og i hver eneste samtale med ny kandidat til en jobb avslutter Sørvåg med: «Er det noe jeg bør vite som jeg allikevel kommer til å få vite tilslutt?» På denne arbeidsplassen setter de stort fokus på trivsel.

Det er en leder som jobber etter VINN-VINN. De ansatte skal kjenne at de er VERDIFULLE, at de utgjør en forskjell. De skal ha følelsen av å være på et vinnerteam og at de har en TRYGG arbeidsplass. Her skal de ha det morsomt og lønnsomt, og i den rekkefølgen! Jeg ble mektig imponert over denne mannen. Han skaper MESTRING istedenfor utilstrekkelighet. Han dømmer ingen. Han gir alle en sjanse! Og han er tydelig tilbake til NAV: «Inn med større fleksibilitet, det er ikke alle som er klare etter 3 mnds prøveperiode. Vi må se forbi disse rammene og gi hvert enkelt menneske det de trenger av tid til å komme seg opp. Selvom det tok et helt år eller to!»

IMG_6302

Jeg storkoser meg så langt i Bølgen denne oktoberdagen. Jeg har hilst litt rundt på folk jeg kjente. Ja, det var visst noen kjente allikevel. Fikk snakket litt med sidemannen også, selvom det var hun som tok initativet. Jeg synker ned i stolen og har store forventninger til neste taler.

«Hvorfor vet ikke du hva vennene dine gjør?» spør CLAES SCHMIDT/SARA LUND. Fra mann til menneske.

I 2003 kom Claes «ut»  som transvestitt. Det er Sara og Claes sammen som holder foredraget.

Visste du at ca 5% av befolkningen er transer? Det er 1% mer enn en hva det finnes av «normale» mennesker i samfunnet. For det finnes bare 4% «normale» mennesker. Som er en hvit, middelaldrende mann uten funskjonshemming. Sara og Claes er energisk tilstede på scenen og engasjerer forsamlingen fra første setning. Skuespillet «Nordmenn» pågår for tiden, men nesten ingen er bra nok til å bli med. Vi har feil farge, feil seksualitet, feil religion, feil form osv.. Sara og Claes tar ikke avstand fra det å være mann, men MANNSROLLEN som er skapt av oss mennesker.

Vi programmeres hele tiden, og mange LEDERE er programmert i et Norge som ikke finnes i dag. Er det sunt? Vi må oppgraderes til nyere versjoner. Jeg bestemmer selv hva sannheten er. Claes og Sara har selv oppgradert seg selv fra en 1950-modell til en sein 70-modell. Selv om hjernen kan tenke titusenmillioner forskjellige tanker og ytringsfriheten står sterkt, er 95% av våre handlinger og tanker en vane. Før var det noe som het å være en ORIGINAL, nå er det KOPIER det går i.

«Det kreves en helt ny tenkemåte – for å løse de problemene som vi har skapt, med den gamle tenkemåten.» Albert Einstein.

Et forrykende møte med Claes og Sara går mot slutten. Og det siste vi fikk med oss er:

ADVARSEL! Fordommer kan alvorlig skade mennesker i nabolaget ditt.

IMG_6304

Inn kommer GYRID BECK SOLBERG. Lettere smånervøs, men bånn ærlig!

Hun vil helst bruke flippover i foredraget, men må pent ta til takke med nymotens datateknologi. Hun er en praktiker. OG DET ER HUN GOD PÅ! Du blir ikke verdensmester på dagen. Men ha som mål å bli LITT bedre hver dag. Og det er faktisk MEG det kommer an på! Tenk hvis alle kunne sagt det til seg selv før de gikk på jobben om morningen..?! Det er MEG som bestemmer om dette blir en bra dag eller ikke. Det er JEG som må gjøre jobben. Hennes engasjerende vesen tar meg med inn i et univers som jeg trives godt i.

Jeg har deltatt på mange kurs og seminarer hvor fokuset har vært at jeg er sjefen i mitt liv. Jeg har som mål å leve etter det, hver eneste dag. Når jeg peker på andre, så er det 3 fingre som peker tilbake på meg. Det er en tankevekker.

Det er ikke hvordan du har det, men hvordan du tar det.

SÅ KOMMER HAN! MILAD MOHAMMADI!

Like barn leker best, men ulike barn finner på de beste lekene. Han går på scenen. MYE SKJEGG. Han snakker HØYT, og på SVENSK. Han er MYE der han står som limt fast som en KLIPPE på scenegulvet. Jeg tar meg i å kikke litt rundt i forsamlingen, fordi jeg er nesten litt nervøs på mine medborgeres vegne. «Hjelp, fikser de dette tru?»

Og så går det bare en vei. Og det er OPP! Fy flate for et menneske. Det er ikke synd på deg. uansett hvor du kommer fra, eller hva du har opplevd av tragedier. Han har en selvsikkerhet som er slående, men det er fordi dette er hans LIVSOPPGAVE. Han vil SKAPE. Han vil utgjøre en FORSKJELL. Han vil det skal stå store ting i historiebøkene.

Som Ghandi sier, «du må selv være den forandringen du ønsker å se.» Være LEDER I EGET LIV. Ikke vær et offer, da overlater du styringen til noen andre. Vær et FORBILDE. Bruk kreativiteten din, KJEMP for noe, STÅ for noe! Ordet som flest skandinavier sliter med etter Milads mening er SÅRBARHET. Vi må ha MOT til å MENE. MOT til BRY OSS. Snakke fra HJERTET.

Ulikheter er våre største muligheter.

Gå i dine egne fotspor, ikke tråkk i andres. Han vokste opp i en betongblokk i millionprogrammets utenforskap til å bli den yngste i Sverige med dobbeleksamen som jurist, statsviter og økonom. Han har mer selvtillit og energi enn Petter Strodalen! Milad utfordret Petter Stordalen, og sa han var Skandinavias største foredragsholder. Det spiller ingen rolle hvor du kommer fra, hvilket etternavn du har. Du kan bli hva DU VIL. Still deg spørsmålene: Hvorfor våkner jeg om morningen? Hvorfor lever jeg?

Milad sin største inspirasjon og motivator er hans mor. Hun kjempet! Vil du lykkes, må du kjempe. og skape. Og du må vite hvorfor du gjør det. Hva skjer når ulike verdner møtes? Fordommer krysses og vi lærer at vi kan SKAPE SAMMEN med ALLE mennesker.

Vi må kjempe for potensiale!

I 2015 settes første spadetak i jorden, på Milad sin største drøm. Å bygge Skandinavias beste skole. Drømmen han lovet skulle bli til før han fylte 30 år. Nå blir det en realitet i 2015, da er han 26 år. Tårene er ikke langt unna. Jeg er dypt imponert over denne gutten som står foran meg. Han står fortsatt limt fast til scenegulvet 45 min. etter at han startet. Selv med sitt glødene engasjement, står han HELT STILLE. Han snakker fra HJERTET.

IMG_6307

Ps. Han så mye skumlere ut i virkeligheten! 😉

IMG_6313

Jeg vil takke Larvik Kommune, Vestfold Fylkeskommune, NAV, Rådet for psykisk helse, Larvik Næringsforening og Bølgen for et HERLIG arrangement. Jeg vil takke Verket og AOK som har laget HÅPETs tre, komplimentstreet, nøkkelbånd som man blir glad i, bannere, tags og som bidrar med FÅRebyggende arbeid hver eneste dag! Og som Rådmann Inger Anne Speilberg ønsket: Jeg kjenner meg helt klart litt ANNERLEDES. OG jeg er BEGEISTRET OG BERØRT.

Tusen takk!

Elise

6 kommentarer om “MIDT I MAGEN – RETT TIL HJERTET

  1. For en fantastisk oppsummering etter en fantastisk dag! Du bidro til en flott leseopplevelse der alle gode inntrykk og klokskap fikk fornyet styrke. Jeg tror alle gikk ut fra Bølgen denne dagen litt annerledes tenkene enn da vi gikk inn. Så 1000 takk til deg og, for en forsterker dagen derpå!

Kommenter gjerne...

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s