Larvik, våkn opp!

Jeg kom til Larvik en sommerdag på slutten av 90-tallet. For en ekstremt sosial rogalending, tok det ikke helt av. Det som ble sagt om byen, ble skrevet på en flyers på Petter Wessel. Velkommen til byen som har egen strippeklubb…

Skjermbilde 2015-10-05 kl. 21.19.05

Ja! Det var det de sa, tyskerne og danskene.

Jeg husker også mitt første møte med Horoskopet som var der folk samlet seg på 90-tallet. Jeg husker hvordan folk så litt rart på hu som kom fra et annet sted. Tør vi å hilse på hu da tru?…

Men det er heldigvis mange år siden nå!

Og du.. for en fremgang vi har hatt. Alle vi som ER Larvik. Jeg husker jeg jublet høyt da indre havn ble etablert på dugnad på ekstremt kort tid. For en jobb! For en glød! Her var det mange hjerter som banket for byen ved fjorden. Det gjorde noe med oss. Vi som bor her. Vi startet å drømme igjen. Om en levende by. Det var et stort gjennombrudd. Jeg jublet også høyt da det vokste opp bygninger flere steder i byen som jeg drømte skulle ta tilbake sin naturlige sjarm som fjordby nummer 1. Nye møteplasser. Nye arbeidsplasser. Fritzøe brygge. Farris Bad. Pakkhuset. Og mange flere. Hjertene fortsatte å banke. For byen. Som alle var så glad i.

Og nå… Grandkvartalet – Larviks fremtid!

Et hjerte banker spesielt hardt om dagen og det er Finn Erik Røed sitt. Hans glød og engasjement for byen sin er imponerende. Nei, han ønsker seg ikke nytt svømmebasseng i sin egen hage. Han ønsker seg liv i byen, som gagner oss alle! Og i morgen 6. oktober i planutvalget skjer det. Det som mange har ventet på i flere år. Nemlig en avklaring av prosjektet som først ble presenteret i 2008. Prosjektet som koster mange millioner, ja opp mot milliarden. Prosjektet som er laget fordi noen elsker byen sin. Fordi noen ønsker at sentrum skal gløde. Fordi de vil at Larvik skal skinne!

Jeg var så heldig å få høre Finn Erik Røed engasjert fortelle om sine visjoner som investor i prosjektet «Grandkvartalet», torsdag denne uken. Sammen med flere av byens flotte jenter fikk vi presentert et prosjekt som virkelig setter Larvik på kartet. Her oser det av innovasjon, utvikling, håp og drømmer – av de som virkelig brenner for byen sin. De som ønsker seg et Larvik som utvikler seg i takt med samfunnet rundt seg.

Det er mye meninger om prosjeket, og spesielt er det redselen for høye bygninger som får ordene til å gløde i Østlands Posten sine leserinnlegg. Det er trygt å kritisere høyder, når man ikke har mer kunnskap om hva prosjektet egentlig handler om. Eller som vi kan lese i kommentaren av Ragnar Kristensen i lørdagens Bøk, «De siste tiårene har utviklingskåte politikere og investorer lokket med gull og grønne skoger for å fravriste befolkningen byens arvesølv.» Og han kaller det videre for «fandenskapet.»

Kjære Ragnar Kristensen og dere andre som ønsker å bremse utviklingen av fjordbyen, som ikke engang har egen gjestebrygge! Vi må fremover. Vi må ha arbeidsplasser! Å være næringsdrivende i Larvik innebærer mye tålmodighet. Og mye tapte penger. Vi må bruke ressursene vi har til å skape. Uten folk som har muligheten til å skape, så forblir Larvik bakkebyen, hvor turistene lurer på hvor sentrum er.

Ja! Vi skal ta vare på byens naturlige amfi! Vi skal ta vare på byens skyline med bøkekrona som troner høyest! Vi skal ikke bare bygge for å bygge. Jeg er selv en som gløder for historien, og som selv valgte å stå med malerpenselen i Munken dag og natt i flere uker for at det igjen skulle være liv i det jeg mener er en av Norges aller vakreste teatersaler.

Grandkvartalet er virkelig et prosjekt jeg ønsker alle skulle fått presentert! Det inneholder så mange gode ting for byen vår, for fremtidens generasjon. Det er en god blanding av små, mellomstore og store leiligheter. Det er en miks av butikker og kontorer. Det er lagt til rette for både gamle og unge. Og ikke minst så åpner det byens sentrum ned mot fjorden med naturlige møteplasser som innbyr til liv… slik at alle som kommer kjørende inn storgata vår kan tenke. For en by! Her vil jeg bo! Her vil jeg skape!

Jeg vet ihvertfall hvor jeg skal bli en gammel dame… i en 40 kvm stor leilighet i Grandkvartalet. Midt i et pulserende sentrum, midt i byen jeg elsker.

2 kommentarer om “Larvik, våkn opp!

  1. Larvik døde når: Smelteværket ble lagt ned, og Fritzøe og Rockwool og Impregneringa og Petter Wessel, super båt nummer en ble bytta ut med en vannbuss…. Larvik mistet sjelen og arbeidskraften! Man kan ikke leve på kultur og nav aleine 😛 Utelivet døde når disse forsvant, for man kan ikke ut og lage liv i handelstanden på trygd! Uansett hvor fint vi pusser opp her og der, for fint har det blitt, men ingen har mere penger av den grunn 😛 Mvh Kenneth

  2. Jeg bor her siden 3 måneder tilbake med min kone. Fint sted, fin havn, fin skog. Det ser bra ut, ting skjer om dagene. Nærhet til alt. Men det er så kjedelig her om kveldene, det kuleste som fins når det gjelder nattliv er å ta en øl på pub… Ja det er vel ting som skjer om sommeren, men det er ikke nok det. Bor i sentrum, men det er dødt 😐 ikke hva jeg hadde forventet…

Kommenter gjerne...

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s