Hei, skal vi ha deg i dag?

Skjermbilde 2016-02-15 kl. 11.53.11

En fredagsmorgen på en barneskole i Skien går jeg med spente skritt inn døra. Jeg skal få lov til å møte 7A og 7B denne dagen.

Det er litt rart dette med skole. Det er akkurat som jeg blir litt rettere i ryggen av å være der. Litt ekstra spent og litt ekstra nervøs. Klokka ringer inn til første time og jeg merker at pulsen slår litt raskere. Nå kommer de!

Klasserommet fyller seg sakte opp med glade og forventningsfulle barn. En på første rad sier; «Hei, skal vi ha deg i dag»? Jeg svarer at «ja, i dag skal jeg være her hos dere en stund og det gleder jeg meg veldig til.»

Noe som slår meg mens jeg observerer denne flotte gjengen i syvende klasse er at de er så tillitsfulle. De ønsker virkelig at jeg skal komme med noe bra, noe de kan høre på.

Vi snakker først litt om hvordan livet er på sosiale medier om dagen og hvilke nye kanaler de har begynt å bruke. De fleste svarer at de har opprettet 2/3 nye profiler bare etter jul. Det sier litt om hvor fort det endrer seg på barn og unges nye fritidsarena, sosiale medier.

Ja, det er faktisk det! En fritidsarena. Lik det eller ikke, men sosiale medier har endret hvordan vi lever, lærer, leker og jobber. Og skal de unge passe inn i de nye jobbene som venter på dem i fremtiden så må de henge på. Selvom mange voksne ikke forstår at det er helt nødvendig, så kan ikke barna høre på det øret. De kan ikke stoppe livet!

Åpne og entusiastiske forteller de videre om sine opplevelser på nett denne fredagsmorningen sammen med meg. Jeg kjenner meg utrolig heldig som får lov å høste av deres erfaringer og tanker.

«Det er bare en fjortis som er ekspert på å være fjortis» sa Karsten Isachsen. Et bedre sitat skal du lete lenge etter. Og vi voksne bør ta det godt inn over oss.

Vi voksne skylder barna våre å vite hva som skjer. Vi skylder dem å være nysgjerrige på sosiale medier. Vi kan ikke kapitulere med armene i kryss og si «da jeg var ung…»! Ja, hva med det? Jeg hang på Prix-butikken på hjørnet når jeg var tretten. Det var i 1992. Det har ikke noe med 2016 å gjøre.

60% av fremtidens jobber vet vi ikke navnet på enda. Det er jobber våre barn skal ha. Hvem skal veilede barna mot sine mål hvis vi ikke gjør det?

Stian Lindbøl i medietilsynet sier; «– Det viktigste man bør ta innover seg som foreldre er at vi ikke kan følge med på alt, men jeg blir provosert når jeg hører om foreldre som er flinke til å følge opp fritidsaktiviteter, men ikke følger opp sosiale medier. Vi har like mye ansvar der, som vi har på fotballtreningen».

«Så kjære foreldre, hvorfor skal barna prate med deg når du ikke har peil»!?

Sosiale medier gir tilgang for masse læring og underholdning! Dagens unge har aldri vært så kunnskapsrike som de er nå. Og det må de. For fremtiden kommer til å kreve det av dem.

Ja, det er mye farer og utfordringer på nett og i sosiale medier, men det er det ellers i livet også. Vi startet dagen med en undersøkelse på nett om de litt vanskelige spørsmålene, de spørsmålene som det er litt flaut å svare på foran de andre i klassen. Dette synes de var helt topp å være med på, fordi de fikk lov å bruke mobilen på skolen.

Vi snakker mye om disse utfordringene denne fredagen. Vi snakker om deling av bilder som kanskje ikke er så lurt. Vi snakker om at all digital kommunikasjon lagres og kan brukes mot oss i framtiden. Vi snakker om mobbing og press og faktisk så svarer hele 75% av dem at de har gjort noe de angrer på på nett. Og samtidig så svarte også 70% av dem at de ikke snakker med de voksne om det.

Men vi velger å fokusere på det som er godt og positivt. Vi kan ikke holde barn og unge unna internett. Det er en ekstremt dårlig taktikk! Nekter man barn å være et sted eller forsøker å overvåke dem, flytter de bare den sosiale aktiviteten til et nytt sted. Og mobbingen vil følge med.

Man beskytter ikke barna ved å holde dem unna digitale kanaler. Barn trenger å utvikle digital kompetanse og selvtillit for å klare seg sosialt, på skolen og i arbeidslivet.

Sett av tid til den gode dialogen hjemme, la de vise deg hvordan du gjør det. Her er noen tips til veien videre med trygg nettbruk og god dialog med barna:

  • Vær sammen med barnet om medieopplevelsene.
  • Sett deg inn i tjenester, innhold, teknologi og aldersgrenser.
  • Skap tydelige familierammer som gjelder alle, – også de voksne.
  • Vær et positivt forbilde! Hvem er du på nett og mobil? – Spør du om lov før du legger ut et bilde av noen?
  • Følg «Politiets nettpatrulje- Kripos» på Facebook
  • Sunn fornuft bør byttes ut med sunn nysgjerrighet!

Nettsider å følge med på som kan brukes som inngang til gode samtaler rundt kjøkkenbordet: 

Ung.no er et sted der ungdom kan søke informasjon, spørre om det de lurer på, kommentere og kommunisere med hverandre. Nettstedet har cirka 3000 artikler fordelt på 85 emner om alt fra skolehverdag, vold, kropp og psykisk helse. I 2015 hadde ung.no nesten 6 millioner brukere.

slettmeg.no – medietilsynet.no – brukhue.no

Det må gjøres plass til den gode dialogen mellom generasjoner. Vi må ville forstå. 

Tusen takk for at jeg fikk komme på besøk til akkurat dere!

Elise

Skjermbilde 2016-03-11 kl. 20.15.07

Skjermbilde 2016-03-11 kl. 20.14.40

 

 

Kommenter gjerne...

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s